Veelgestelde vragen

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat hoge bloeddruk?

In de meeste gevallen is geen duidelijke lichamelijke oorzaak aan te wijzen voor een te hoge bloeddruk. Wel is gebleken dat bepaalde leef- en eetgewoonten een nadelige invloed op de bloeddruk kunnen hebben, zoals: roken, overgewicht, veel zoutgebruik, weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik en veel stress. Ook speelt erfelijkheid een rol. Als er in uw familie hart- en vaatziekten voorkomen, loopt u meer kans op een hoge bloeddruk.

Wanneer is de bloeddruk te hoog?

U voelt niet of uw bloeddruk hoog is. Dat is alleen te meten met een bloeddrukmeter. De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal is de bovendruk of systolische druk: de druk wanneer het hart zich samentrekt. Het tweede getal is de onderdruk of de diastolische druk: de druk wanneer het hart zich ontspant.

In het algemeen spreekt men van een verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, als de bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Voor mensen boven 60 jaar zonder hart- en vaatziekten of diabetes wordt de grens van 160/90 mmHg gehanteerd. De bloeddruk wisselt voortdurend, afhankelijk van lichaamshouding, activiteiten en spanningen. Daarom is ťťn meting niet voldoende en zal de bloeddruk enkele malen op verschillende dagen gemeten moeten worden.

Hoe kan hoge bloeddruk worden verlaagd?

De bloeddruk kan verlaagd worden door ten eerste te letten op een gezonde leefstijl met gezond eten, niet roken en regelmatig beweging. Als de bloeddruk nog niet genoeg daalt, kan de dokter u medicijnen voorschrijven. Zie ook behandeling hoge bloeddruk.

Hebben medicijnen tegen hoge bloeddruk bijwerkingen?

Medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen bijwerkingen geven. Het verschilt per soort medicijn wat deze bijwerkingen zijn en hoe ernstig ze zijn. Mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, vermoeidheid, koude handen en voeten, of dikke enkels.

Wat is een beroerte?

Een beroerte, ook wel een 'cerebrovasculair accident' (CVA) genoemd, is een beschadiging van hersenweefsel door een lek in een hersenbloedvat waardoor bloed de hersenen instroomt (hersenbloeding) of door een verstopping van een slagader. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed en sterft het af (herseninfarct). Een herseninfarct komt het meeste voor. Jaarlijks krijgen 30.000 Nederlanders voor het eerst een beroerte.

Een verhoogde bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een beroerte.

Wat zijn de gevolgen van een beroerte?

Een beroerte kan zeer ingrijpende gevolgen hebben. Jaarlijks krijgen 30.000 Nederlanders voor het eerst een beroerte. Van alle patiŽnten met een beroerte overlijdt 1/3 binnen het eerste jaar na de beroerte. Van degenen die een beroerte overleven, is een grote groep in meer of mindere mate invalide. Een beroerte betekent niet alleen een ingrijpende verandering in het leven van degene die getroffen is, maar ook dat van de mensen in de naaste omgeving.

De gevolgen van een beroerte kunnen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld omdat iemand halfzijdig verlamd is of moeilijk spreekt en daardoor veel hulp van familie en vrienden nodig heeft. Maar de gevolgen kunnen ook min of meer onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het karakter, in het uiten van gevoelens of in gedrag. Dit komt bij meer dan de helft van de patiŽnten voor.

Hoe kan het risico op een beroerte worden verkleind?

Een verhoogde bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een beroerte. Daarom is het belangrijk om hoge bloeddruk te verlagen. De bloeddruk kan verlaagd worden door ten eerste te letten op een gezonde leefstijl met gezond eten, niet roken en regelmatig beweging. Is de bloeddruk nog niet genoeg gedaald, dan kan de dokter u medicijnen voorschrijven. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Veelgestelde vragen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Bloeddrukverlaging.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)